ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ >

Γευσιγνωσίες, Συζητήσεις, Σεμινάρια

κατεβάστε και εκτυπώστε τις εκδηλώσεις
κάνοντας κλικ εδώ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

12:30-13:30
Τεχνικό σεμινάριο ζυθοποίησης
«Η χρήση ξηρών ζυμών και πώς αυτές επηρεάζουν τη γεύση»

Με τον Janisz Topalidisz, διευθυντή πωλήσεων της εταιρείας Fermentis, παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά ζυμών ζυθοποιίας σε ξηρή μορφή. Οι ξηρές ζύμες της Fermentis αποτελούν την πρώτη επιλογή μικρών και μεγάλων μονάδων ζυθοποιίας που αναζητούν την ποιότητα και τη συνέπεια στα προϊόντα τους. Η γκάμμα περιλαμβάνει ζύμες για μπίρες lager υψηλής ποιότητας και specialty ales.
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν (στα αγγλικά με περίληψη στα ελληνικά)

14:30-15:30
Σεμινάριο και γευσιγνωσία
«Ζυθολογία: γνωριμία με την μπίρα»

Το σεμινάριο αυτό, που περιλαμβάνει γευστική δοκιμή αντιπροσωπευτικών ζύθων, είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθει κάποιος τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει για την μπίρα. Παραγωγή, κατηγορίες ζύθων, φροντίδα και κατανάλωση είναι τα βασικά κεφάλαια που θα καλυφθούν από τη γευσιγνώστρια και δημοσιογράφο μπίρας Ιωάννα Ανδριοπούλου. Θα δοκιμαστούν οι εξής μπίρες: Paulaner Munchener, Weihenstephaner Weisse, Corsendonk Blanche, Affligem Blonde, Delirium Red, Gulden Draak.
Κόστος συμμετοχής: 3€

16:30-17:30
Γευσιγνωστική παρουσίαση
«Anchor: o βασιλιάς της Δυτικής Ακτής»

Ο Ryan Lowe, brand ambassador της ζυθοποιίας Anchor που ιδρύθηκε το 1896 στο Σαν Φρανσίσκο, μας παρουσιάζει την ιστορία της και δοκιμάζει μαζί μας τις εξής μπίρες: Porter, Liberty Ale, Go West IPA, California Lager και Steam, που είναι μία από τις τελευταίες California Common Beers ακόμα σε παραγωγή. Μία μοναδική ευκαιρία γνωριμίας εκ των έσω της θρυλικής ζυθοποιίας της Δυτικής Ακτής.
Κόστος συμμετοχής: 3€ (στα αγγλικά με περίληψη στα ελληνικά)

18:30-20:00
Συγκριτική γευστική δοκιμή
«Greek beers vs rest of the world: Η πρώτη αναμέτρηση»

Για πρώτη φορά δοκιμάζουμε στην Ελλάδα «τυφλά» (με καλυμμένη δηλαδή την ετικέτα), 5 ελληνικές μπίρες απέναντι και συγκριτικά με 5 ξένες μπίρες στις κατηγορίες Lager, Pils, Weisse, Stout και IPA. Θα επιλεχθούν ελληνικές μπίρες που εκπροσωπούν επάξια τη στυλιστική τους κατηγορία και ξένες μπίρες του ιδίου ποιοτικού επιπέδου. Στο τέλος της διαδικασίας θα αποκαλυφθούν οι ετικέτες. Αμερόληπτη διαιτητής σε αυτόν τον άτυπο, αμφίρροπο και σίγουρα ενδιαφέροντα αγώνα (ντέρμπι!) θα είναι η Ιωάννα Ανδριοπούλου.
Κόστος συμμετοχής: 5€

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

13:30-14:30
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης
«Η μικροζυθοποιία σήμερα στην Αγγλία και στην Ιταλία»

Δύο κορυφαίοι δημοσιογράφοι μπίρας, ο εξ Αγγλίας Adrian Tierney-Jones και ο Ιταλός Maurizio Maestrelli, καλεσμένοι αμφότεροι στην Ελλάδα από τη Ζυθογνωσία, συζητούν για το παγκόσμιο φαινόμενο της μικροζυθοποιίας όπως αυτό εκφράζεται στις χώρες τους. Γιατί έγινε η Ιταλία ένα απίστευτο φυτώριο μικροζυθοποίησης και πώς κατόρθωσαν να ευδοκιμήσουν οι craft beers της Αγγλίας μέσα σε ένα τόσο παραδοσιακό πλαίσιο; Ποια είναι τα διδάγματα για την Ελλάδα; Συντονίζει ο δημοσιογράφος Ντίνος Στεργίδης.
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν (στα αγγλικά με περίληψη στα ελληνικά)

15:30-16:30
Σεμινάριο και γευσιγνωσία
«Και όμως παλαιώνουν! Μπίρες εσοδείας και παλαίωσης»

Ναι, υπάρχουν μερικές μπίρες που επιδέχονται παλαίωση στη φιάλη, όπως το κρασί, με στόχο τη βελτίωσή τους. Στο σεμινάριο αυτό θα μάθετε ποιες είναι αυτές και θα τις δοκιμάσετε. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους, τι αρώματα και τι γεύσεις προβάλλουν; Αξίζει να τις παλαιώσει κανείς και, πάνω απ’ όλα, πώς είναι αυτές οι μπίρες; Στα ερωτήματα αυτά απαντούν η δημοσιογράφος μπίρας Ιωάννα Ανδριοπούλου και ο οινολόγος-ζυθοποιός Σοφοκλής Παναγιώτου (Septem), δοκιμάζοντας βέβαια τις ανάλογες, εξαιρετικά σπάνιες μπίρες εισαγωγής: Fullers Vintage, Hertog Jan Grand Prestige, Kasteel Château Cuvée, Gouden Carolus Cuvée Van De Kaiser, Alaskan Porter και Bourbon Barrel Stout Anderson Valley.
Κόστος συμμετοχής: 5€

17:30-19:00
Αρμονία στη γεύση
«Κατσικίσιο τυρί και μπίρα: ο απίστευτος συνδυασμός που γοητεύει»

Τέσσερα ελληνικά κατσικίσια τυριά τύπου chèvre, από την πρωτοποριακή Φάρμα Μαλτέζου στην Εύβοια, παντρεύονται αρμονικά με πέντε σπουδαίες μπίρες, σε ένα γευστικό παιχνίδι στημένο σε τεντωμένο σκοινί. Η οξύτητα, η γλύκα, η πικρίλα και το διοξείδιο της μπίρας, έρχονται αντιμέτωπα με τις ιδιαίτερες γεύσεις και υφές των τυριών, δημιουργώντας νέες γευστικές εμπειρίες που θα σας εντυπωσιάσουν. Δυνατοί συνδυασμοί για δυνατούς ουρανίσκους, αρκεί αυτοί να είναι... τυρολάτρες και ζυθολάτρες! Θα δοκιμαστούν τρία λευκά κατσικίσια τυριά, φρέσκα και μαλακής υφής (σκέτο, με τέσσερα πιπέρια και με μεσογειακά βότανα) και ένα τέταρτο, ημίσκληρο, με συμπαγή μάζα, τύπου crottin. Την ορχήστρα ζύθου διευθύνει η Ιωάννα Ανδριοπούλου, την ορχήστρα τυρού ο Ηλίας Μαμαλάκης, συγγραφέας μεταξύ άλλων του πρώτου βιβλίου-οδηγού για το ελληνικό τυρί. Θα δοκιμαστούν οι εξής μπίρες: Odyssey Red Ale, Duchesse De Bourgogne Flanders Red, Νήσος Pilsner, La Trappe Quadrupel και Σόλο Φουριάρης Imperial IPA.
Κόστος συμμετοχής: 5€

19:30-20:15
Ομιλία και συζήτηση
«Η ζυθοποίηση είναι επικοινωνία»

Ο Kjetil Jikiun, head brewer της Σόλο, μιλά με άξονα την εξής υπόθεση: η craft μπίρα είναι μία ανθρώπινη ιστορία. Πώς οραματίζεται ο ζυθοποιός την μπίρα που θα φτιάξει; Πώς γίνονται το άρωμα και η γεύση μέσο επικοινωνίας μεταξύ του ίδιου και του ζυθόφιλου καταναλωτή; Τι σημαίνει να είσαι πιστός στον τρόπο που δημιουργείς έναν τύπο μπίρας και πώς και πόσο μπορείς να εμπλουτίσεις μία «κλασική» συνταγή;
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν (στα αγγλικά με περίληψη στα ελληνικά)