header img

Καντίνα

Υπηρεσίες στη Ζυθογνωσία 2018

Po’Boys

Η Ζυθογνωσία σάς φέρνει το πιο δημοφιλές food truck (καντίνα) της Αθήνας, που πλέον απέκτησε δικό του χώρο στο Ψυρρή, τοPo’Boys (Λεπενιώτου και Αγαθάρχου) με αυθεντικές λιχουδιές του Αμερικανικού Νότου. Ιδανικές γεύσεις για μπίρα, σε σύγχρονη και εκλεπτυσμένη εκδοχή, που όχι μόνο δεν θυσιάζουν το «σκληροπυρηνικό» γευστικό τους χαρακτήρα, αλλά προτείνονται σε ελκυστικές τιμές street food, σε ανάλογα διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης.

Τι θα φάτε

Αργοψημένα και επί τόπου καπνισμένα κρεατικά (Slow-Smoked Barbeque) που γίνονται «λουκούμι», σε ειδικά σχεδιασμένη, παραδοσιακή συσκευή καπνίσματος και τρώγονται με ταιριαστά συνοδευτικά πιάτα, μόνα τους ή σε σάντουιτς Po’Boys. Βιώστε μια μοναδική γευστική εμπειρία, σαν να παραγγέλνατε στην καντίνα του ήρωα της ταινίας «The Chef» ο οποίος, αφού τα έσπασε με τον ιδιοκτήτη του πολυτελούς εστιατορίου που εργαζόταν, άρχισε να προσφέρει γκουρμέ φαγητό δρόμου στο Μαϊάμι.

Po’Boys

Τι σημαίνει Po’Boys; Το Po’Boy είναι το παραδοσιακό ψωμάκι για σάντουιτς της Λουιζιάνας, με τραγανή κρούστα και αφράτη γέμιση, στην προκειμένη περίπτωση κρεατικών. Το όνομα προέρχεται από τις λέξεις «poor boy», δηλαδή «φτωχόπαιδο» και η πλέον αποδεκτή εκδοχή για την προέλευσή του μάς ταξιδεύει στη Νέα Ορλεάνη του 1929. Τα εστιατόρια σίτιζαν τότε τους απεργούς του τραμ, που αναφέρονταν ως «φτωχόπαιδα», με τέτοια σάντουιτς. Στην τοπική διάλεκτο το «poor boy» έγινε Po’boy και ταυτίστηκε με αυτά.

Το Po’Boys παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Athens Food Market, στην πλατεία Κοτζιά τα Χριστούγεννα του 2016. Παρότι δεν προϋπήρχε, σε αντίθεση με τα υπόλοιπά εστιατόρια που συμμετείχαν, τράβηξε με μεγάλη διαφορά το ενδιαφέρον του κοινού. Το ίδιο συνέβη και στο Athens Street Food Festival 2017, όπως και στο Summer Edition του Food Market στην πλατεία Κλαυθμώνος και σε άλλες ανάλογες εκδηλώσεις μέχρι σήμερα. Έτσι, το Po’Boys έχει αποκτήσει ήδη φανατικό κοινό και μέχρι που βρέθηκε το μόνιμο σπίτι του βρισκόταν σε διάφορες pop-up καταστάσεις στο κέντρο της Αθήνας (Mama Roux, Six Dogs, Street Food ‘n’ Tunes).

Εμπνευστής και δημιουργός του Po’Boys είναι ο γνωστός σεφ του Mama Roux, Βασίλης Σπόρος, που τα τελευταία χρόνια απέκτησε πραγματική εμπειρία στο αυθεντικό BBQ του Αμερικανικού Νότου, μέσα από επισκέψεις στην οικογένειά του στη Βιρτζίνια, εντατική έρευνα και ατελείωτες δοκιμές.

Ο λόγος στο σεφ

«Στο Po’Boys μαγειρεύουμε αυθεντικό νοτιοαμερικανικό barbecue. Μετά από τα ερεθίσματα που αποκόμισα από ταξίδια μου στην Αμερική, ξεκίνησα τα πρώτα πειράματα στο barbecue σε ένα αυτοσχέδιο καπνιστήριο (smoker) στην ταράτσα του κτιρίου που φιλοξενεί το Mama Rοux στην Αιόλου. Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό και με οδήγησε στο να σχεδιάσω ένα μεγαλύτερο smoker, το οποίο κατασκευάστηκε στην Καρδίτσα μετά από ειδική παραγγελία. Είναι μοναδικό, όπως και τα αποτελέσματά του, αφού κάτι παρόμοιο δεν υπάρχει πουθενά στη χώρα μας. Έτσι, στο Po’Boys ψήνουμε χρησιμοποιώντας κάρβουνα και ξύλα οξιάς, τόσο για θερμότητα, όσο και για το κάπνισμα. Η θερμοκρασία που κρατάμε σταθερά στο smoker είναι 120°C και αυτό επιτρέπει να χρησιμοποιούμε κρέατα με περισσότερο κολλαγόνο (δηλαδή πιο σκληρά) που η παρατεταμένη παραμονή σε αυτή τη θερμοκρασία μετατρέπει το κολλαγόνο σε ζελατίνη. Το φθινόπωρο του 2018 το Po’Boys κάνει το επόμενο βήμα, στο μόνιμο πια χώρο του, στο Ψυρρή, επεκτείνοντας τη φιλοσοφία του BBQ σε ολόκληρο το μενού, χάρη στο νέο του απόκτημα: έναν ξυλόφουρνο (roaster) ελληνικής κατασκευής (roaster θα υπάρχει και στον εξοπλισμό στη Ζυθογνωσία). Μαζί του διευρύνονται και οι γευστικές προτάσεις του Po’Boys (ανάμεσά τους και για χορτοφάγους ή vegan), οι οποίες αγγίζουν ακόμα και το ψωμί, που εδώ παίρνει μορφή αφράτης πίτας και ψήνεται επιτόπου καθημερινά. Υπάρχουν δε και samplers με ψωμάκια ατμού Bao και μαλακές τορτίγιες καλαμποκιού. Κατά τα άλλα, κοκτέιλ, ειδικά για να ταιριάζουν με το μενού, καλή λίστα κρασιών και 35 μπίρες της ελληνικής κυρίως μικροζυθοποιίας, με ξένες γκεστ ζυθοπποιίες, σχεδόν συμπληρώνουν το παζλ, αφού από το Po’Boys δεν λείπει το εναλλακτικό (και θεματικό, π.χ. με τα διασημότερα σάντουιτς του κόσμου) brunch τα σαββατοκύριακα, τα ιδιαίτερα επιδόρπια, όπως λουκουμάδες Νέας Ορλέανης με πραλίνα φουντουκιού, αλλά και βραδιές ζωντανής μουσικής (τις Πέμπτες) στο μόνιμο live stage που ομορφαίνει το χώρο».

Το μενού Po’Boy της Ζυθογνωσίας

Σάντουιτς και burgers

Andouille Sausage Po’Boy | 5,00€

Andouille Sausage Po’Boy | 5,00€

Andouille Sausage Po’Boy Brioche

Ρουστίκ Po’Boy, λόγω της γεμάτης γεύσης του καπνιστού λουκάνικου από χοιρινό, γλυκαίνει από τα καραμελωμένα κρεμμύδια και την κλασική σάλτσα mayo (μαγιονέζα). Οι όξινες πίκλες λαχανικών και ο πικάντικος χαρακτήρας της μουστάρδας Ντιζόν εξισορροπούν εκφραστικά το σύνολο, εκλεπταίνοντάς το.

Pulled Pork Po’Boy | 6,00€
Blackened Chicken Tacos | 6,00€
Brisket Burger | 7,00€
Creole Brunch Burger | 7,00€
The Pitmaster Burger | 8,00€

Πιάτα-συνδυασμοί «Combo»

Spare Ribs & Apple Coleslaw | 8,00€

Spare Ribs & Apple Coleslaw | 8,00€

Spare Ribs & Apple Coleslaw

Οι αργοψημένες καπνιστές άκρες από χοιρινά παϊδάκια είναι μαλακές και γλυκίζουν ευχάριστα από το γλάσο Bourbon. Μπουκιά με τη μπουκιά, εναλλάξ με τη δροσιστική σαλάτα Coleslaw με πράσινο μήλο και τις πίκλες λαχανικών, το τοπίο στο στόμα αλλάζει συνεχώς και η ικανοποίηση απογειώνεται ηδονικά.

Po’Boys Sampler | 10,00€

Vegan

Pulled Jackfruit Σάντουιτς | 6,00€

Pulled Jackfruit Σάντουιτς | 6,00€

Pulled Jackfruit Brioche

Άγνωστο στην Ελλάδα, είναι θρεπτικό και λέγεται πως μπορεί να νικήσει τον υποσιτισμό. Το Jackfruit (αρτόκαρπος), το πιο μεγάλο φρούτο δέντρου, είναι εξωτικό, τρώγεται ωμό, ενώ τηγανητό, βραστό, ψητό κ.λπ. έχει γεύση κοντά στην πατάτα, το ψωμί, ίσως και το χοιρινό, που θα θυμίζει μέσα σε ψωμάκι Po’Boys, με Iceberg, τομάτα, κρεμμύδι, γλάσο Bourbon και vegan μαγιονέζα.

Συνοδευτικά

Σαλάτα Apple Coleslaw | 4,00€

Σαλάτα Apple Coleslaw | 4,00€

Χρονοβόρα στην παρασκευή, μια καλή σαλάτα Coleslaw βρίσκεται δύσκολα στην Ελλάδα. Εδώ, με αυθεντικότητα και νοστιμιά, παίρνει έξτρα γευστικό χαρακτήρα από το ξινόμηλο. Γιατί ταιριάζει εκπληκτικά με το πιπεράτο λάχανο και οξύνει ευχάριστα το σύνολο, όπως αυτό αρωματίζεται από σελινόσπορο, κρεμμύδι και καρότο, σε φόντο μαγιονέζας. Πιάτο ιδανικό για χορτοφάγους!

Κροκέτες Cheddar & Jalapenos «Hush Puppies» | 5,00€